Sterilizarea animalului de companie

Sterilizarea sau castrarea reprezinta probabil cea mai discutata problema atunci cand vine vorba de bunastarea animalelor. Decizia de a recurge la aceasta procedura, considerata de rutina in mediul veterinar, este una foarte grea dar extrem de importanta din mai multe puncte de vedere.

 

Ce inseamna sterilizarea?

 

Sterilizarea / castrarea reprezinta actul chirurgical prin care sunt inlaturate organele sexuale feminine / masculine, respectiv ovarele (ovariectomia), uterul (ovariohisterectomia) sau testiculele (orhidectomia).

 

Cand trebuie realizata aceasta procedura?

 

Varsta recomandata de catre medicii veterinari pentru o astfel de procedura depinde de specia, rasa (in special la catei), sexul si starea de sanatate a animalului in cauza. Majoritatea medicilor veterinari recomanda ca sterilizarea animalelor să fie efectuata la o varsta frageda, in jurul varstei de 6 luni, insa aceasta perioada poate varia si intre 4 luni si 1,5 ani, in functie de fiecare caz in parte.

 

Cel mai bun moment se stabileste în urma unui consult medical veterinar, in urma caruia doctorul veterinar din Sibiu poate sa recomande cand ar fi cea mai potrivita perioada pentru sterilizare/castrare.

 

Chiar daca este o procedura recomandata si sanatoasa, multi stapani de animale evita sa faca acest lucru. Pentru multi, aceasta procedura nu inseamna decat mai multe drumuri la medicul veterinar si bani in plus pe interventii. Din pacate, cele mai multe animale de companie nu se bucura de o ingrijire corespunzatoare si sufera datorita inconstientei stapanilor. O astfel de procedura are avantaje atat pentru animalul de companie, cat si pentru stapani.

 

Care sunt avantajele sterilizarii?

 

– Reduce riscul aparitiei tumorilor mamare

– Impiedica aparitia tumorilor ovariene si a piometrului

– Impiedica aparitia cancerului testicular

– Previne aparitia problemelor de prostata

– Elimina neplacerile cauzate de manifestarea comportamentului sexual (marcarea teritoriului etc.)

– Animalele sterilizate traiesc mai mult!

 

Costul unei astfel de intervenții este relativ scazut daca iei in considerare toate avantajele de care tu si companionul tau va veti bucura pe parcursul vietii, fara grija bolilor sau a gestatiilor nedorite. Sterilizarea / castrarea animalelor de companie este responsabilitatea fiecarui proprietar in parte.
Vino cu animalutul tau la o consultatie, impreuna vom stabili care este procedura recomandata pentru sanatatea companionului tau.

Author: veterinarsibiu

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *