Sterilizarea pisicii – beneficii pentru o viata mai sanatoasa

Castrarea sau sterilizarea pisicii are atat beneficii pentru tine ca stapan, cat si pentru animalul tau de companie. Acest lucru inseamna mai putine probleme de sanatate si mai putine griji din partea ta. O vizita la un cabinet veterinar in Sibiu, poate rezolva acest aspect legat de viata animalului tau de companie.

 

Sterilizarea reprezinta manevra chirurgicala prin care se indeparteaza ovarele si uterul pisicii. Castrarea face referire la motani, si presupune eliminarea testicolelor.

Este, de asemenea, benefica pentru sanatatea animalului tau, iar sterilizarea pisicilor sau castrarea acestora iti va face si tie viata mai usoara.

pisica

Beneficiile sterilizarii

 

  1. Previne bolile. Studiile de specialitate sustin ca, prin sterilizare, se reduce foarte mult riscul de tumori mamare si cancer ovarian. Mai previne aparitia piometrului, a chisturilor ovariene, a prolapsului uterin, lactatiilor nervoase si a hiperplaziei vaginale.
  2. Trebuie sa avem la cunostinta ca prin imperechere pisica ta se poate imbolnavi. Prin reducerea acestui instinct de imperechere o poti proteja de aceste boli, specifice pisicilor.
  3. Comportamentul pisicilor necastrate este impulsionat de hormoni, lucrul care le indeamna sa isi apere teritoriul impotriva intrusilor. In cazul in care, in aceeasi locuinta exista doi motani, necastrati, ar putea aparea probleme. Prin sterilizarea lor, poti opri aceste lupte, sau dorinta lor de a iesi afara in cazul in care simt prezenta unei femele.  
  4. Atunci cand pisicile intra in calduri, hormonii si instinctele le determina sa isi gaseasca un partener. Acest lucru inseamna ca va incerca sa scape de fiecare data cand deschizi usa. La fel se va intampla si cu motanul tau, va dori sa plece in cautarea unei partenere, In aceste situatii, exista sanse mari ca pisica ta sa fie ranita pe strada, in disperarea de a-si gasi partenerul. Sterilizarea animalului de companie ii va potoli aceste instincte, iar el va ramane acasa, in conditii de siguranta.
  5. Masculii imprastie urina pentru a-si marca teritoriul, iar acest lucru insemna ca in locuinta ta se va simti un miros intepator de urina. O pisica necastrata inseamna o casa mai murdara. Sterilizand motanul, vei reduce nevoia de a-si marca teritoriul.

 

Care este varsta recomandata pentru sterilizare?

In cazul in care te intrebi care este varsta potrivita pentru sterilizare, o vizita la medicul veterinar te va ajuta sa stabilesti care este procedura corecta. In general, cei mai multi medici veterinari recomanda ca sterilizarea sa aiba loc in jurul varstei de maturitate sexuala.

 

Mituri ale sterilizarii. Exista foarte multe persoane care afirma ca dupa sterilizare pisica are tendinta sa se ingrase.  Acesta interventie nu afecteaza in mod direct greutatea pisicii, ci duce la modificari în metabolism, ceea ce duce la scaderea nivelului de activitate odata cu maturizarea si lipsa miscarii pentru cautarea unui partener. Insa, depinde de conditia fizica a pisicii daca acest lucru se va intampla. Dacă doriti sa va asigurati ca pisica nu se ingrasa, puteti sa optati pentru o dieta speciala, adaptata nevoilor pisicilor sterilizate.
Singurul dezavantaj al sterilizarii este faptul ca este un proces ireversibil.

Author: veterinarsibiu

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *